4Culture anunta deschiderea “FILM – proiect curatorial” in Iasi si Bucharest

4Culture, în parteneriat cu WASP Studios, Universitatea Națională de Arte “George Enescu” și Centrul de Fotografie Contemporană din Iași, lansează miercuri, 26.09.2018, de la 18:00, la Galeria apARTe din Iași, prima expoziție din cadrul FILM – proiect curatorial, ce va putea fi vizitată până în data de 7 octombrie, urmată de vernisajul din 12 octombrie, la WASP Working Art Space and Production, în București.

Matei Bejenaru, curatorul expoziției, alături de artiștii Cătălin Soreanu, Lavinia German, Ciprian Ciuclea, Diana Dulgheru, Irina Botea Bucan, Jon Dean și Sorin Vreme, propun o analiză a statutului filmului în timpul digitizării accelerate a informației precum și tipuri de narativitate pe care aceștia le dezvoltă în raport cu memoria mediului. Imaginea în mișcare memorată pe o peliculă cinematografică, bandă magnetică sau pe un hard disk ori card de memorie devine imagine dinamică, având caracteristici foarte diferite, de la cea high-tech a industriei cinematografice până la imaginea săracă, poor image, definită astfel de artista și teoreticiana Hito Steyerl.

Expoziția conține filme și instalații video, fotografii și proiecte de sunet experimental realizate de artiști români ce lucrează constant cu mediul și care pun în discuție filmul de artist în raport cu cinema-ul clasic, galeria de artă contemporană și mediile digitale online. Contrar situației din sala de cinema, spectatorul va putea să se plimbe prin spațiul expozițional, având o relație mobilă și dinamică cu ecranele de proiecție. O parte din proiectele expuse explorează istoria mediului și modalitățile prin care captăm, codificăm și proiectăm informația vizuală, iar altele provoacă noi interacțiuni ale spectatorului cu dispozitivele filmice în ideea amplificării percepției vizuale a spațiului.

Proiectul, gândit în două dimensiuni, cuprinde și un workshop destinat tinerilor artiști, intitulat Camera prezentă și coordonat de Lavinia German, în perioada 6 – 10 octombrie, la WASP Working Art Space and Production. Workshop-ul propune să exploreze relația cameră-timp-corp, interogând caracteristicile mediului video, practicile artistice din domeniului filmului experimental și metodele conceptuale de construcție a imaginii dinamice. Filmele experimentale realizate în cadrul workshop-ului vor fi integrate în expoziția din București, în perioada 12 – 20 octombrie 2018.

Detalii expoziție:
26.09 – 07.10.2018 – Galeria apARTe, Str. Teodor Codrescu, nr. 1, Iași // Vernisaj: 26.09.2018, de la 18:00
12.10 – 20.10.2018 – WASP Working Art Space and Production, Str. Ion Minulescu nr. 67-93, corp E, etaj 2, București // Vernisaj: 12.10.2018, de la 20:00

Curator: Matei Bejenaru
Artiști:
▪ Cătălin Soreanu / Interlaced / Film video, 9’32″, 2018
▪ Lavinia German / Acolo / Film video, 9’38”, 2018
▪ Ciprian Ciuclea / Portretul lui Shizuo Takano / Instalație video
▪ Diana Dulgheru / Wave / Instalație audio – video
▪ Irina Botea Bucan și Jon Dean / With Wind. Double Breath / Film video, 2018
▪ Sorin Vreme / Barja 44, Barja 45 / Film video HD, 45’

Manager de proiect: Andreea Căpitănescu

***
Producător: Asociația 4Culture
Co-producător: WASP Studios

FILM – proiect curatorial este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*