Utilizarea manusilor chirurgicale

La nivel global, bolile infectioase continua sa fie principala cauza a morbiditatii, iar personalul medical din cadrul institutiilor de sanatate, este in mod constant in pericol de a contacta diverse boli. In structura patologiei ocupationale a lucratorilor medicali, infectiile intra-spitalicesti cu infectii cu hemo contact, nu sunt mai putin frecvente. Acest lucru se datoreaza lipsei de protectie, si, aici ne referim la manusi chirurgicale, manusi latex si halate medicale, si a numarului mare de surse potentiale de infectii in randul pacientilor. Datorita distributiei pe scara larga a infectiilor in randul populatiei, precum si ineficientei sau lipsei mijloacelor pentru prevenirea specifica a infectiilor transmise prin sange, exista un grad ridicat de contaminare.

Protectie eficienta

Protectia eficienta impotriva infectiilor cu bacterii si virusi, atat din partea personalului medical cat si a pacientilor, este echipamentul personal de protectie, si mai ales de protectie a mainilor. Una dintre cele mai presante probleme de sanatate este infectia asociata cu furnizarea de ingrijiri medicale. In ciuda realizarilor enorme in domeniul tehnologiilor terapeutice si diagnostice, aceasta problema ramane una dintre cele mai acute si dobandeste o semnificatie medicala si sociala in crestere. Se stie ca in transmiterea agentilor patogeni VBI in spitale de diferite profiluri, un rol esential il joaca mainile infectate. Numeroase studii au aratat contaminarea semnificativa a mainilor personalului medical cu microorganisme. In ultimii ani, problema transmiterii bolilor prin mainile contaminate, a devinit acuta.

Manusi latex impotriva bacteriilor

Din 1982, dupa descoperirea virusului imunodeficientei umane, utilizarea manusilor chirurgicale, a devenit o conditie indispensabila pentru manipularea medicala. Manusile chirurgicale din latex steril, sunt realizate dupa norme europene de protectie, avand caracteristici tehnice deosebite. Acesta este motivul pentru care aplicarea practica a manusilor latex in chirurgie este oportuna si relevanta. Personalul medical al carui serviciu include efectuarea unor proceduri chirurgicale sau lucrul cu sange, reprezinta o categorie speciala de risc. Cel mai mare pericol il reprezinta hepatitele virale B si C, care se gasesc in spitale de 4 ori mai mult, decat in ​​toata populatia ca ansamblu. Infectarea personalul medical apare atunci cand pielea este afectata in timp ce efectueaza proceduri invazive si interventii chirurgicale (taieturi, intepaturi, manipularea fragmentelor de oase ascutite si asa mai departe). Studiul topografiei leziunilor, indica faptul ca degetul mare este cel mai adesea ranit.

Manusile latex redusc riscul contaminarii

Manusile chirurgicale reduc riscul expunerii la pericol, in cazul contactului cu pacientii sau secretiile acestora. Utilizarea manusilor de unica folosinta este o componenta principala a sistemului de masuri universale de siguranta infectioasa. Manusile reduc riscul de contaminare a mainilor personalului, cu agenti patogeni tranzitorii si transferul lor ulterior la pacienti. De asemenea, manusile chirurgicale, reduc riscul de infectare a pacientilor cu microbi care fac parte din flora rezidenta a mainilor lucratorilor medicali. Astfel, manusile protejeaza atat pacientul, cat si furnizorul de servicii medicale, de posibile microorganisme potential periculoase.

Cum se determina calitatea manusilor latex

Calitatea manusilor este caracterizata de doi parametri, cei mai importanti:
1. Alergenitatea (puritatea manusilor in ceea ce priveste continutul alergenilor: proteine ​​si aditivi chimici periculosi)
2. Rezistenta la deteriorarea mecanica: latexul natural este supus procesului de fabricare. Cu respectarea cu atentie a tuturor standardelor de fabricare, latexul ar trebui sa devina impermeabil pentru bacterii si virusi. Insa, daca tehnologia esueaza, atunci pe aceste manusi latex apar defecte si nu mai au capacitatea de a proteja personalul medical de infectie, in special de sangele infectat si de recoltarile biologice ale pacientilor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*